onsdag 2. april 2008

brukermedvirkning!


Hvor mye får barn være med å bestemme?
Fritidsklubb:
her er det skole elver som går og her bestemmer man hva man vil gjøre og hvem man vil være med selv. Samtidilg som de voksene er der for å passe på att alt går bra, att det ikke blir krangling osv.
Klubbarbeidernes rolle blir mer og mer tilbake trukket desto eldere klubbrukerne blir. Klubbarbederne er der for å holde rammer i klubben og holde de vigtigste reglene i orden.
Men en viktig oppgave de har er og hjepe til og løse konflikter som ofte oppstår i mellom gjenger i ungdomsmiljøet.
Medbestemmelse i barnehagen:
barn i barnehegen skal få muliheten til å gi utrykk for sitt syn på hverdagen. Dette må man se i sammenheng med barnas alder og utviklingsnivå. Barna i barnehagen har en veldig struktureret værdag de får alltid beskjed om hva og når de skal gjøre ting men får også være med å bestemme hva de skal gjøre i fri lek og foreksempel hva de vil gjøre dagen etter, hvilke sang de skal synge og hvilke regler de vil si. Grunnen til att barna i barnehagen alltid vet hva som skjer og hva de skal gjøre er for att de skal føle en trygghet og samvær.
Overgang fra barnehage til Skole/SFO:
dette er en stor overgang for barna strukturen, oppdelingen og innholdet i skoleværdagen og på SFO representerer noe nytt for eleven. Skole/ SFO vil være større enheter det vil være en større aldersforskjell der alle barn fra 6-12 år går på samme skole. Barna vil da gå fra en veldig strukturert værdag til en mer uvoversiktelig værdag, noe som kan være skummelt for barnet, det er mange nye mennesker og barnet må lære og sosialisere seg på en bredere måte. Barna vil også danne seg ett sterkere nettverk og komme inn i “gjenger”.
Men etterhvert som barna vender seg til den litt større værden blir de trygge og får som oftest gode nettverk.
I klasse rommet kan man inngå tiltak for att barna skal bli fortere trygge og skape ett godt nettverk i klassen, noe som er viktig for da har barnet uansett noe trygt og komme til, barnet kan da være med å bestemme klasse regler osv.

Ingen kommentarer: